Tel: 0653795940

Tel: 0653795940
Mail: info@zerowastefoundation.nl

Van afdanker naar hebbeding

Afvalverwerker Omrin uit Friesland wil alle afgedankte spullen uit de zeven Estafette-kringloopwinkels oppimpen tot hebbedingetjes. De samenwerking tussen het afvalverwerkingsbedrijf en de lokale kringlooporganisatie zorgt niet alleen voor nieuwe circulaire producten, maar ook voor werkgelegenheid van studenten. 

De 'Recyclewoonboulevard'

Estafette is onderdeel van Omrin, die van recycling een speerpunt heeft gemaakt. Dat betekent dat recycling niet alleen meer aandacht, maar ook een fris jasje krijgt. Op de 'Recycleboulevard' in Leeuwarden verrijst een vestiging waar IKEA jaloers op zal worden. Verschillende sfeerinrichtingen, van retro tot modern, laten de bezoeker zien dat opgepimpte spullen ontzettend aantrekkelijk zijn.

Upcyling 2.0

Naast de winkel zijn er drie leslokalen en een werkplaats, waar studenten van het Friesland College nieuwe toepassingen kunnen bedenken voor de gebruikte goederen. Door spullen op te knappen en professioneler te presenteren krijgt de winkel een hele andere uitstraling.

Uit ervaring blijkt dat de klant meer over heeft voor opgepimpte producten. Daarom wil Estafette het oppimpen van producten in de toekomst groter aanpakken. Er zijn al plannen voor een designercollectie en een productieserie. De werkplaats, waar de spullen worden gepimpt krijgt in de toekomst een eigen spuiterij. Niet alleen bij Estafette wordt steeds professioneler omgegaan met het upcyclen van producten. De branche wordt in zijn geheel steeds professioneler.

Groeiende interesse

Sommige kringloopwinkels, zoals Estafette in Friesland, groeien zelfs uit tot ketens. Kringloopwinkels weten hun spullen steeds beter te verkopen, onder meer door een betere presentatie van de producten, zoals dat ook bij grote woonwarenhuizen gebeurt. In 2010 was de omzet van winkels die zijn aangesloten bij branchevereniging BKN volgens een artikel in het Financieel Dagblad van 30 maart nog € 73 mln. In 2016 kwam de omzet uit op € 98 mln; een stijging van 34%.

Duurzaam en sociaal

Vanaf het begin hebben kringloopwinkels ook werk geboden aan veel mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. De winkels zijn vaak ‘leerwerkbedrijven’ die vooral draaien op vrijwilligers en mensen met een uitkering die weer aan het werk moeten. In de branche werken zo’n 15.000 mensen. 17% heeft volgens BKN een uitkering. Bijna een derde werkt als vrijwilliger.

 

Bron: FD, 30 maart 2018