Tel: 0653795940

Tel: 0653795940
Mail: info@zerowastefoundation.nl

Onkruid verwijderen met afval

 

Onkruid bestrijden gebeurt vaak met middelen als Roundup, die vol zitten met schadelijke chemicaliën voor het milieu. In Heemstede is daar sinds kort een alternatief voor gevonden: onkruidbestrijder op basis van sinaasappelschillen. De onkruidbestrijding bestaat uit twee reststromen uit de groente- en fruitindustrie.

Sinaasappelschillen tegen onkruid

Sinaasappelschillen zijn een goede basis voor groengas. 'Het water wordt verwarmd door een brander die niet op diesel draait maar op citrusbrandstof', vertelt Gert-Jan Klaasse Bos, manager compostering en vergisting bij afval- en energiebedrijf Meerlanden aan een journalist van de Volkskrant. 'En het opgewarmde water is condenswater dat vrijkomt in het broeiende composteringsproces.'

In veel gemeenten is het sinds een tijdje niet meer toegestaan om de openbare ruimte in het groeiseizoen onkruidvrij te maken met chemische middelen. Daarom zijn alternatieve methoden, waaronder de methode met sinaasappelschillen. Volgens Meerlanden kan in Nederland 500 duizend liter citrusbrandstof gemaakt worden van alle sinaasappelschillen die in het land beschikbaar zijn. Dit is genoeg voor het bestrijden van ongeveer 110 miljoen vierkante meter onkruid.

Bron: Volkskrant, 1 mei 2018

Foto: Unsplash