Tel: 0653795940

Tel: 0653795940
Mail: info@zerowastefoundation.nl

Engels verbond maakt einde aan plastic verpakkingen

Engelse bedrijven hebben een verbond gesloten om onnodige wegwerpverpakkingen 'a thing of the past' te maken. Het verbond, met daarin bedrijven als Nestlé, Marks & Spencer en Unilever maakte dit op 26 april bekend. 

Het verbond heeft de toepasselijke naam 'The Plastic Pact' gekregen. In het verbond zitten 42 bedrijven, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor meer dan 80% van de plastic verpakkingen die in supermarkten in het Verenigd Koninkrijk worden verkocht. Naast het elimineren van wegwerpverpakkingen in 2025 wordt ook van de deelnemende bedrijven verwacht dat hun verpakkingen herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar zijn.

Nieuwe businessmodellen

Het initiatief is sectoroverstijgend en wordt gesteund door de overheid en werd gelaunched door het bedrijf WRAP. Deelnemers in het verbond gaan nu kijken hoe ze nieuwe businessmodellen kunnen stimuleren en hoe ze een nieuw recyclesysteem voor plastic in het Verenigd Koninkrijk kunnen invoeren.

Refuse, reuse, recycle

De ondertekenaars proberen om 70% van hun plastic verpakkingen effectief te recyclen en composteren en 30% recycled materiaal in hun verpakkingen te gebruiken. De grootste focus ligt op het herontwerpen van verpakkingen en het exploreren van herbruikbare verpakkingen. Dit is in lijn met de ambitie van de regering: zij wil in 2042 te vermijden plastic afval elimineren. De ban op plastic rietjes is een goed voorbeeld van de strategie.

Bron: Edie - 26 april
Foto: Arshad Pooloo on Unsplash