Tel: 0653795940

Tel: 0653795940
Mail: info@zerowastefoundation.nl

Statiegeld plastic flesjes onvermijdelijk

Staatssecretaris Van Veldhoven (D66) moet de hoeveelheid zwerfflesjes worden teruggebracht met '70 tot 90 procent'. Het nieuwe kabinet wil het bedrijfsleven vooralsnog echter niet verplichten voor alle plastic flesjes statiegeld te betalen. In 2020 zullen echter alle plastic flesjes moeten worden gerecycled. Zonder statiegeld lijkt dat een vrijwel onmogelijke opgave.

Probleem van zwerfafval is niet alleen dat de openbare ruimte verrommelt maar ook dat het geld kost. Volgens Deloitte kost het de reinigingsdiensten van de gemeente of beheerders van tankstations jaarlijks 250 miljoen euro. Een deel van het zwerfafval wordt niet opgeveegd en komt uiteindelijk in het milieu terecht of in de bodem waar het in een jaar of duizend verkruimelt maar overigens niet onschadelijk is. In zee komt het in de 'plastic soup' die midden op de oceaan aan de oppervlakte ronddrijft. Dat geldt overigens niet voor petflesjes aldus Geert Bergsma, afvalexpert bij onderzoeksbureau CE Delft: 'Pet is een van de weinige plastic soorten die zinkt in water.'

Afvalfonds Verpakkingen

Volgens de cijfers van NederlandSchoon dat wordt gefinancierd door het bedrijfsleven, bestaat 2,6 procent van het zwerfafval uit plastic flesjes, gementen in aantallen. CE Delft hanteert cijfers op basis van volume, en komt dan rond 13 procent. Het bedrijfsleven betaalt het ophalen en verwerken van het verpakkingsafval, dus ook van het plastic afval via het Afvalfonds Verpakkingen dat bij wet is ingesteld. Het Afvalfonds financiert ook de organisatie NederlandSchoon, die acties organiseert zoals Nieuwjaarsvegen, de verkiezing van het schoonste winkelcentrum in Nederland en de landelijke Opschoondag. Een ander programma is SchoonBelonen, een systeem waarbij scholen, sportclubs en andere organisaties wat geld kunnen verdienen door in hun omgeving rommel op te ruimen. Het is bedacht door NederlandSchoon, maar de beloningen worden bepaald en betaald door deelnemende gemeenten. Volgens de VNG is het resultaat onbekend.

Onmogelijke opgave

Het Verpakkingsfonds Afval wacht het debat in de Tweede Kamer af en gaat daarna met de staatssecretaris in gesprek', aldus woordvoerder Boer. NederlandSchoon laat weten geen partij te zijn in het convenant met Van Veldhoven en dus nog niets te kunnen zeggen. Bergsma van CE Delft is sceptisch: ‘De hoeveelheid plastic flessen terugbrengen met 90, of zelfs maar met 70 procent is 'normaal gesproken onmogelijk' zonder statiegeld te heffen.’ Het bedrijfsleven moet nog een tweede doel halen: van alle kleine plastic flesjes moet 90 procent in 2020 worden gerecycled. Dat is, aldus Bergsma, zonder statiegeld niet haalbaar:’Zelfs met de beste systemen in het buitenland komt je niet verder dan 80 procent. Als je 90 procent wilt recyclen moeten álle flesjes worden ingezameld, 'want in de verwerking is er al snel 10 procent uitval'.

Bron: De Volkskrant 13 maart 2018
Foto: Arshad Pooloo on Unsplash