Tel: 0653795940

Tel: 0653795940
Mail: info@zerowastefoundation.nl

Verspilling is verrukkelijk!

In Wageningen is een supermarkt een speciaal verspillingsschap ingericht met groente en fruit met een verkeerde kleur of vorm. Gezonde spullen die normaal worden weggegooid liggen nu gewoon in de winkel.

De supermarkt van ondernemer George Verberne in Wageningen heeft een landelijke primeur: een speciaal schap met soepen, sauzen, jam en bier die gemaakt zijn van tomaten, komkommers, pompoenen en broodresten die anders in de kliko waren verdwenen. Het 'Verspillingschap' is een poging om consumenten bewust te maken van het feit dat we nog steeds ontzettend veel eten weggooien.Voedselverspilling staat al jaren hoog op de agenda bij consumenten en bedrijven, maar echt veel succes wordt er niet geboekt. Jaarlijks gooien we nog steeds ruw geschat tussen de 1,7 miljoen en 2,5 miljoen ton weg aan groenten, fruit en brood. Uitgaande van gemiddeld 2,2 miljoen ton hebben we het dan jaarlijks over circa 55.000 vrachtwagens.

Krachten bundelen

De afgelopen jaren startten In Nederland allerlei kleine ondernemers initiatieven om groente en fruit waar geen markt meer voor is, doordat de kleur of vorm verkeerd is, te redden van de kliko. Die ondernemers waren vooral op zichzelf bezig. In de supermarkt in Wageningen worden de krachten gebundeld. Achttien ondernemers verkopen hun producten onder de slogan Verspilling is verrukkelijk. Het project is een samenwerking van de ondernemers met de gemeente en de universiteit.
In Veghel is in april 2018 ook overeenkomst gesloten tussen grote partijen als Albert Heijn, McDonald's, Unilever, het ministerie van Landbouw, de Rabobank en het Voedingscentrum. Hun plannen zijn erop gericht om Nederland in 2030 de helft minder voedsel verspilt.

Bron: NOS, 20 maart 2018